logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

TTL NAND kapuk jellemzői


Az áramkörök bemenő árama (Ibe) különböző szintű vezérlésnél eltérő. A 0 szintnél a tipikus áramérték Ibe0=1 mA, de a legkedvezőtlenebb esetben is legfeljebb 1,6 mA. Az 1 szintű vezérlésnél - az inverz üzemmódban működő tranzisztor emitterárama - Ibe1=5 µA (határérték 40 µA).

Ezeket az áramértékeket tekintjük az áramkörkészlet terhelési egységének, amelyek alapján számolhatók a terhelési számok.

A kapuk terhelhetőségét a terhelési egységre vonatkoztatott terhelési szám, a fan-out adja meg.
A tipikus fan-out érték 10. Ez abszolút terhelésben - 0 szintű kimenetnél - 16 mA, 1 szintű kimenetnél 400 µA határterhelést ad.

A NAND kapuk vezérlésekor a kimeneti feszültség 0 -> 1, ill. 1 -> 0 irányú szintváltozósa különböző idejű késleltetéssel következik be. A lefutási késés tf=7-8 ns, a felfutási késés pedig tu=11-13 ns. Az átlagos jelterjedési idő tpd=10 ns. Az átkapcsolási idők függenek a terhelés nagyságától, jellegétől, a tápfeszültségtől, valamint a hőmérséklettől. A tápfeszültség és a hőmérsékletfüggés általában elhanyagolható. A terhelésváltozós késleltető hatását - az áramkörök felhasználásakor - már figyelembe kell venni. A terhelés hatását a katalógusokban adják meg.

A késleltetéseket még növeli az is, ha a bemenetek közül egyet vagy többet nem kötünk sehova. (Ez a működést logikailag nem változtatja meg.) A bemeneti T1 jelű multiemitteres tranzisztor árammentes bemeneteinek kapacitása 0,5 ... 1,5 pF értékű, ami üresen hagyott bemenetenként 1 ns-mal növeli a késleltetési időt.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.