logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

TTL NEM-VAGY (NOR) kapu
Az SN sorozatban - az eddigiekben tárgyalt NAND kapuk mellett - NEM-VAGY (NOR) kapu csak két-bemenetű változatban van. A kapu kapcsolási vázlatát mutatja az a.) ábra.

Az áramkör működése a következő. A kimenet logikai 1 szintű, ha a kimenő (totem-pole) fokozatot meghajtó T3, és T4 tranzisztorok zártak. Ekkor a T5 tranzisztor az R2 ellenálláson keresztül telítésbe kerül, s ugyanakkor a T6 tranzisztor lezár. A T3 és T4 tranzisztorok akkor zárnak, ha mind az A, mind pedig a B bemeneten logikai 0 szint van.

Ha a bemenetek valamelyike vagy mindkettő 1 szintű vezérlést kap, akkor a bemeneti tranzisztor(ok) (T1, vagy T2, vagy mindkettő) inverz üzemmódban működik (működnek), és a meghajtó tranzisztorok (T3, T4) közül az egyik vagy mindkettő nyit. A három kombináció mindegyikében a kimenet T6 tranzisztora nyit s így kollektorán - a K kimeneten - logikai 0 szint lesz.

A fenti működést írja le a b. ábra szerinti igazságtáblázat, amely a NOR függvénykapcsolatot adja. A kapu szimbolikus jele a c. ábra szerinti.


https://www.ti.com/product/sn7402Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.