logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

A munkaellenállás meghatározása


Tételezzük fel, hogy m db nyitott kollektoros kapu kimenete van összekötve közös RK munkaellenálláshoz. A K kimenet pedig n db további kapubemenetet vezérel az ábra szerint.

Az RK meghatározása a következők szerint végezhető:

1. A kimenet 0 szintű értékénél a legkritikusabb eset az, amikor egyetlen kimeneti tranzisztor vezet. Az áram nem haladhatja meg a tranzisztor határáramát Icmax-ot. Ezen a tranzisztoron folyik keresztül munkaellenállás árama, valamint a kimenet által vezérelt n db kapu bemeneti árama (Ibe0). Ezek alapján teljesülnie kell a következő egyenlőtlenségnek.Az Ibe0 értékénél a legkedvezőtlenebb érték - az 1,6 mA - veendő figyelembe.

2. Lezárt kimeneti tranzisztornál, vagyis 1 szintű kimenetnél az RT ellenálláson folyik keresztül az m számú összekötött bemenet kollektor visszárama (IC0) és az n számú vezérelt bemenet 1 szintjéhez tartozó árama (Ibe1). Az összáram hatására sem csökkenhet a logikai 1 szint a megengedett alsó érték (U12) alá. Ezt leíró egyenlőtlenség:Az IC0 és az Ibel értékeknél az alkalmazott áramkör páramétereinek legkedvezőtlenebb szélsőértékeit kell figyelembe venni. (A tápfeszültség Ucc értékét állandónak tekinthetjük.) Az előző egyenlőtlenségekből számolható ki az RT ellenállás névleges értéke és megengedett tűrése. A nyitott kollektoros áramkörök külön csoportját alkotják azok a változatok, amelyeknél a kimeneti tranzisztor 15 ... 30 V-os zárófeszültségű, ill. 40 mA áramterhelhetőség. Ezek az inverterek, ill. csak kapcsoló erősítők meghajtó áramkörökként, vagy magasabb logikai szintű és TTL rendszer illesztésére használhatók.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.