logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   
ismétISMÉT   

CMOS kapuáramkörök – F4


Töltse ki az ábrán látható áramkör igazságtáblázatát pozitív logikai szintnek megfelelően!A CMOS áramkörök bemenete vezérelt, s csupán az átkapcsolásoknál kell nA nagyságú áramot szolgáltatnia a meghajtó áramkörnek. A vezérlőelektródák csökkentik a kapcsolási sebességet.

A késleltetés miatt a két tranzisztor átkapcsolása között jöhet létre. Ennek következtében átmenetileg megnő a tápáram felvétele. Ennek mértéke a tápfeszültség növelésével arányosan növekszik.

Nagyon jelentős hátrány, hogy a hagyott bemenet kapacitása statikusan olyan mértékben feltöltődhet, hogy tönkremehet az áramkör. Ma már az áramkörökön belüli Zener diódás védőkapcsolásokkal gyártják az áramköröket.

A CMOS áramkörökben kialakított növekményes MOS tranzisztorok feszültsége US=2V. A vezérlőelektródára megengedett feszültség (UGS) maximuma 15-20 V. Az áramkör ezért használható széles tápfeszültség-tartományban. Ez az áramkörcsaládok legtöbbjénél 3-15 V lehet.

Az áramkörök nyugalmi tápáram-felvétele nagyon , és a disszipáció is 10 nW nagyságrendű. A működési frekvencia növekedésével a hatványozottan emelkedik.

A CMOS áramkörök korábbi változataiban az jelterjedési idő tpd=50 ns.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.