logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

CMOS kapcsoló
Térvezérelt komplementer tranzisztorpárból, digitális jellel vezérelt kétirányú jelátvitelre alkalmas (ún. bilaterális), elektronikus kapcsoló alakítható ki.

Áramkörileg két MOS-FET tranzisztorból áll (ábra), melyek közül a T1 n csatornás és T2 p csatornás.

A két tranzisztor inverteren keresztül ellenütemben kap vezérlést. Ha a Z pontot (közösített drain) tekintjük a bemenetnek, és az Y (közösített source) a kimenet, akkor a működés a következő. (Az Ube bemenő feszültség 0..+Up érték közötti lehet.)

Az A=0 szintű vezérlésnél mindkét tranzisztor zárt, mivel az n - csatornás T1 tranzisztor vezérlőfeszültsége a küszöbfeszültségnél negatívabb, ill. a T2 p - csatornás tranzisztornál pedig pozitívabb. Ezért a Z és Y pont között nagy impedancia mérhető.

Az A=1 szintű vezérlésnél - az Uz értékétől függően - legalább az egyik tranzisztor vezet, és igy a Z és Y között kis impedanciájú a kapcsolat .A MOS tranzisztorok szimmetrikusak, ezért a source és drain felcserélhető. Ez az adott kapcsolásban a be-; és a kimenet (Z, Y) felcserélését is lehetővé teszi. Az integrált technológiával kialakított önálló bilaterális kapcsolóelem az átvivő tranzisztorok mellett az invertert is tartalmazza.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.