logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

CMOS Inverter
A CMOS digitális áramkörök legegyszerűbb eleme a két komplementer tranzisztorból álló inverter. A két sorba kötött T1 (n csatornás) és T2 (p csatornás) növekményes típusú tranzisztor közösített vezérlőelektródája – GATE - az áramkör bemenete (A). A kimenet (K) az összekötött ”kollektorokhoz” – DRAIN - (nyelő) csatlakozik. A tranzisztorok ”emitterei” – SOURCE - (forrás) a tápfeszültség két pontjához csatlakoznak.

Az együttesen vezérelt komplementer tranzisztorok közül minden vezérlési állapotban (H, vagy L szintnél) csak az egyik vezet. Az USS szintű bemenő jelnél az n csatornás (T1) tranzisztor zár, mert a tranzisztorra jutó UGS2 vezérlőfeszültség meghaladja a küszöbfeszültséget. A K kimenet - a vezető T2 tranzisztor kis csatorna-ellenállásán keresztül - az UDD tápfeszültség pontra kapcsolódik, s ezért a feszültsége (UK) közel azonos lesz azzal. Az UDD szintű vezérlésnél a tranzisztorok állapota felcserélődik, s ezért a kimeneti feszültségszint jó közelítéssel az USS értékével fog megegyezni. A logikai szintek névleges értéknek az USS -t ill. az UDD -t választva az áramkör a logikai tagadást valósítja meg.

Jelentős előny, hogy mind pozitív, mind pedig negatív logikai rendszerben alkalmazható ugyanez az áramkör inverterként.

Az áramkör mindössze két aktív áramköri elemből áll. Mindkét logikai szintnél azonos a kimeneti ellenállás, és ezért a zavarvédettség is egyforma. A vezető tranzisztorok csatorna-ellenállása kisebb 1 kΩ-nál. Jellemző - megengedett - kimeneti áram 0,5 mA.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.