logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Soros-párhuzamos kódátalakítás.A soros-párhuzamos kódátalakítás elve, hogy az átalakítandó n bites információt CL órajel lépteti be a regiszterbe. Majd az n+1-edik ütemben (”szó szünet”) kerül a párhuzamosan kódolt információ a kimeneti csatornákra. A soros-párhuzamos kódátalakító kialakítható oly módon is, hogy a szószünetet automatikusan állítja elő. Erre példa az a. ábra szerinti áramkör, amely 4 bites digitális szó átalakítását végzi.

Az átalakítás egy párhuzamos beírással kezdődik. A regiszter első bitjét (Q0) 0-ra, míg a továbbiakat és a kiegészítő JK flip-flop-ot is 1 értékre állítjuk be. Ennek hatására az MC jel 0 lesz és a következő órajelre megkezdődik a soros információ beléptetése. Ugyanakkor tiltott a párhuzamos kimeneti csatorna. Az eredetileg Q0-ba irt 0 érték ütemenként továbblép és a negyedik órajel hatására a JK flip-flop 0-ba billenése engedélyezi a kimeneteket. Ugyanekkor előkészíti a következő ciklust indító párhuzamos beírást, mivel ekkor az MC és a flip-flop J és K bemenetére is 1 szint jut. Az órajel ötödik 1 - 0 átmenetekor kezdődik a leírt ciklus elölről.

A regiszter feltöltésének ütemei a b ábra táblázatában láthatók. Az ismertetett megoldású soros-párhuzamos kód átalakításnál az adótól csak az adatcsatornát és a léptetőjelet kell csatlakoztatni. Ezzel a távátvitelhez szükséges csatornaszám kettőre csökkent.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.