logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Párhuzamos-soros kódátalakítás II.A működés elemzését az információ léptetésének kezdetétől végezzük el. Ebben a pillanatban az RG-ben van a 4 bites információ (Ip) és a D flip-flop törölt állapotú. Ennek hatására az MC vezérlőbemenet 0 szintet kap, s ezért a következő órajel a regiszter tartalmát eggyel jobbra lépteti. Ennek eredményeként a regiszterbe 0 lép be és Q0=0 lesz, ugyanakkor a D flip-flop-ba 1 íródik. A soros kimeneten viszont már a következő bit jelenik meg. A további órajelek a regiszterbe 1-et léptetnek be. A negyedik órajelre a K kapu mindegyik bemenetén 1 érték lesz, s ezért az MC is 1 szintre vált. Az ötödik órajel 1 - 0 átmenete írja be a regiszterbe a következő párhuzamos információt, s a D flip-flop-ba a 0-t. Ezzel kezdődik a következő átalakítási ciklus.

A b. ábrán látható táblázatban szemléltettük az egyes kimenetek értékeit ütemenként. Az átalakítandó információ (Zp) bitjei I3, I2, I1, I0.

A c. ábrán láthatók az So soros kimeneti csatornán kapott jelsorozat, a CL órajel, a D flip-flop, Qs kimenet és az MC jel időfüggvényei a Zp=1010 digitális szó átalakításakor. A szószünetet az MC=1 érték jelzi. E jel használható fel a soros jelet fogadó áramkörök szinkronozásához.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.