logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Állapottáblázat I.Egy sorrendi hálózat állapotai, valamint a bemeneti-, és kimeneti változói közötti kapcsolatrendszert táblázattal is megadhatjuk. Az ilyen leírást nevezzük állapottáblázatnak.

A hálózat m db belső állapotot (ym) vehet fel. Ezt jelöljük a táblázat soraival (a példában m=4). Minden egyes állapotban a bemenetekre juthat az n db (a példában n=2) bemeneti változó (x1 . . xn) 2n számú kombinációja (X1 . . X2n). Tehát ennyi oszlopot kell megrajzolnunk.


Az így kapott táblázat egyes elemeibe kell beírnunk azt, hogy az adott állapotban, az oszlopnak megfelelő bemeneti kombináció hatására mi lesz a szekunder, ill. a kimeneti változók kombinációja (Yi, Zi). A Zi-vel a p db kimeneti változó (z0 . . zp) lehetséges kombinációit (Z1 . . Z2p) jelöltük.

A szekunder változók azok a jelek, amelyek az állapottárolókat a hálózat következő állapotának megfelelő kombinációiba vezérlik. Ezek kombinációinak száma tehát meg kell egyezzen a kívánt állapotok számával, m-mel.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.