logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Integrált áramköri léptetőregiszterekA TTL rendszerű integrált áramköri család egyik – széleskörűen alkalmazható – léptetőregiszterét ismertetjük. Az áramkör működésének megismerésén túlmenően kitérünk az alkalmazás lehetőségeinek tárgyalására is.

Az a. ábrán az SN 7495 típusú 4 bites léptetőregiszter egy részletének logikai vázlata látható. A regiszterbe adatbevitel mind sorosan, mind pedig párhuzamosan lehetséges. Ez mindkét változatban szinkron üzemű.

Párhuzamos kiolvasást tesz lehetővé az, hogy mind a négy flip-flop kimenete kivezetett. (Természetesen soros kiolvasás is lehetséges.)

Léptetés - s így soros beírás (Si) és kiolvasás (Q3) - az üzemmód vezérlő bemenet MC=0 (Mode Control) értékénél történik, a Cp1 léptető-bemenetre adott impulzussorozattal (0 - 1 átmenetre érzékeny). Az MC=1 vezérléskor a szinkron üzemű párhuzamos adatbeírás történhet, a Cp2 bemenetre adott impulzus 0 - 1 átmenetekor.

Az áramkörből – b. ábra szerinti - külső kötéssel kétirányú léptetőregisztert alakíthatunk ki. Ebben a kapcsolásban MC=0 értéknél - a Cp1-re adott impulzussal - jobbra, míg MC=1 értéknél - a Cp2-re adott impulzussal - balra léptetés történik.

Jobbra léptetésnél Si a soros bemenet és Q3 a soros kimenet. Balra léptetésnél I3 a soros bemenet és Q0 a soros kimenet.

A meghajtó áramkörök számára az MC kettő, míg a többi bemenet egy egység terhelést jelent.


https://www.ti.com/product/sn7495aAhogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.