logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
menüMENÜ   

A léptetőregiszterek felépítése
A léptetőregiszterek (shift - regiszter) kettős feladatot ellátó funkcionális áramkörök. Egyrészt egy n bites digitális szó tárolására, másrészt egy-egy léptetőjel hatására - a tárolt információ – jobbra, vagy balra léptetésére használhatók.

Az ábrán látható egy 4 bites – élvezérelt, D típusú flip-flop-okból kialakított – léptetőregiszter logikai vázlata. Léptetőregiszternél - az információ átmeneti tárolása mellett - a szomszédos flip-flop-ok között olyan csatolást kell megvalósítani, amely biztosítja, hogy közöttük egy külső léptetőjel hatására információátadás történjen.

A Cl léptetőjel 0 - 1 átmeneténél mindegyik tároló elembe a D bemenetén érvényes logikai érték íródik. Azáltal, hogy az egyes Di bemeneteket az előző flip-flop Qi-1 kimenetével kötöttük össze, a tárolt digitális szó léptetése történik. A legelső flip-flop-ba pedig az Si jelű bemenet aktuális értéke íródik.

A b. ábrán a léptetőregiszter szimbolikus jele látható.

A c. ábrán táblázatban szemléltetjük a működési ütemeket, ha a soros bemenetre (Si) 1 0 1 0 jelsorozat érkezik a léptetőjel ütemezésében (az x a léptetés előtti ismeretlen tartalmat jelzi). Az egyes sorok az egymás után érkező léptető-impulzusok hatására bekövetkező állapotokat tartalmazzák.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.