logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Integrált áramköri számlálók I.A különböző integrált áramköri családok (TTL, CMOS, ECL, stb.) mindegyikében megtalálhatók a számlálók különböző változatai. Ebben a pontban a TTL és CMOS IC-k néhány - viszonylag gyakran használt – számláló típusának legfőbb jellemzőit tárgyaljuk .

Az aszinkron működésűek közül az SN7490 és SN 7493 típusú számlálók elvi blokkvázlata látható az ábrán.

A decimális számláló (a. ábra) egy kettes és egy ötös osztóból áll. Aszinkron üzemű párhuzamos beírást tesznek lehetővé az ÉS kapukhoz csatlakozó bemenetek. Az R01 és R02 jelű bemenetekre adott 1 szinttel mind a négy flip-flop 0-ba állítható (törlés). Az R91 és R92 jelű bemenetek vezérlésével a BCD 1 0 0 1 kód kerül (9 beírása) a számlálóba.

Az áramkör BCD 8 4 2 1 súlyozású számláló, ha CA-ra adjuk a számlálandó jelet és az A kimenetet CB-vel kötjük össze. Amennyiben CB-t vezéreljük impulzussorozattal és D-t a CA-val kötjük össze, akkor olyan tízes osztót kapunk, amelynél az A kimeneten szimmetrikus négyszögjelet kapunk.

A b. ábrán látható felépítésű áramkör 3, ill. 4 bites bináris számlálóként használható. A 3 bites számláló bemenete a CB. A kettes osztóval bővíthető a kapacitás. Az R01 és az R02 bemenetekre adott 1 szint hatására mind a négy tároló törlődik.


https://www.ti.com/product/sn7490a

https://www.ti.com/product/sn7490aAhogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.