logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

BCD kódolású számlálókA különböző digitális mérő- és egyéb adatfeldolgozó berendezésekben az adatok kijelzése, ill. bevitele rendszerint 10-es számrendszerben történik. Ezért a belső adatforgalomnál, így a számlálásnál is gyakran célszerű a dekád szervezése. Ezt teszik lehetővé a különböző BCD kódolású számlálók.

A tananyagban csupán a BCD 8 4 2 1 súlyozású számlálókkal foglalkozunk. A megismert tervezési módszer alapján azonban a további BCD kódolású számlálók is megtervezhetők.

A 8 4 2 1 súlyozású BCD számláló működése a 4 bites bináris számlálótól abban tér el, hogy a tizedik impulzus hatására a kezdő 0 0 0 0 állapotba tér vissza a számláló.

Ennek a modulus-csökkentésnek egy lehetséges megoldása, hogy egy 4 bites bináris számlálót - amelynek aszinkron törlő bemenete is van - olyan logikai hálózattal egészítünk ki, ami az 1 0 1 0 (decimális 10) állapot megjelenésekor minden flip-flop-ot töröl és ezzel 0 0 0 0 állapot áll be. Ezt a megoldást szemlélteti az ábra.

E megoldás hátránya, hogy a 11. állapot egy rövid ideig - a kapu-késleltetés és a billenési idő összegéig - bekövetkezik. Ez - frekvenciaosztóként való alkalmazáskor - járulékos hibát okoz.

A logikai tervezés során, a bináris számlálónál megismert induló fázisokat - az általános állapottáblázat és vezérlőfüggvényeinek felírását - elhagyjuk. A tervezést a kiválasztott flip-flop típusra érvényes kódolt vezérlőtáblázat felírásával kezdjük.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.