logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Példa 2.
Vegyük azt, hogy valamilyen zavar eredményeként az 10010 hibás állapot lép fel. A következő ütem az 11001, majd 01100 lenne, de az utóbbi beálltakor a D flip-flop is bebillen s ez a számláló 00000 állapotát állítja be. Ennek eredményeként csak egyetlen hibás ciklus lesz.

Röviden említést teszünk a 2n modulusú gyűrűs számlálók egy speciális vezérléstechnikai felhasználásáról. Amennyiben n=k*3, vagyis a három egész számú többszöröse, akkor a számláló kimenő jeleiből mindig előállítható 3 fázisú szimmetrikus jelrendszer.

Az. a. ábrán 3 bites 2n modulusú gyűrűs számláló logikai vázlata látható.

A b. ábra szemlélteti az órajel és a kimeneti jelek idő-függvényeit.

Mindhárom kimenet jele szimmetrikus négyszögjel és frekvenciájaahol fq a léptetőjel frekvenciája, és n a regiszter bitjeinek száma.

A b. ábrán látható, hogy az egyes kimenetek jelei egy léptetőjel periódusidejével késnek egymáshoz képest. Mindegyik jel periódusideje 6 ütem, amit tekinthetek 360 villamos foknak. Ebből következik, hogy az egyes jelek közötti fázistolás:Amennyiben ajelsorozatot tekintjük, ezek - bármilyen órajel frekvenciánál - pozitív sorrendű szimmetrikus háromfázisú rendszert alkotnak. Ezért a háromfázisú rendszerek - pl. aszinkron motorok fordulatszám változtatásánál stb. - vezérlő jeleként felhasználhatók.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.