logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

D flip-flop működése
A kapuzott RS flip-flop-ból alakítható ki a D flip-flop.

Az inverter biztosítja a beíró és törlő bemenetek ellentétes szintű vezérlését. A D=1 szintnél az S előkészítő bemeneten 1, míg az R bemeneten 0 szint lesz. A C (szinkronozó) bemenetre érkező 1 szint a flip-flop–ot 1-be billenti, vagyis 1-et fog tárolni.

D=0 esetében a törlés előkészítése, és a C jel hatására a 0 beírása következik. A D flip-flop két szinkronozó jel közötti időtartamra tárolja az információt. A D tároló egyik legfontosabb felhasználási területe az információ szinkronozása a C jel által meghatározott ütemezésben.

Az eddigiekben elemzett két flip-flop típus (RS és D) fő jellemzője, hogy kimenetén az új információ a vezérlőjel hatására - a billentési idő elteltével - azonnal megjelenik.

A digitális módon megvalósított jelfeldolgozásokban jelentős helyet foglalnak el azok a feladatok, melyekben az alkalmazott flip-flop-ok vezérlőbemenetére kimenetük értékét is vissza kell vezetni. Ilyen esetekben csak olyan flip-flop-ok alkalmazhatók, melyek kimenetén csak akkor jelenik meg az új állapot értéke, amikor a bemeneti vezérlés már hatástalan. Ez az igény közbenső tárolással vagy élvezérelt billentéssel oldható meg.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.