logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
menüMENÜ   

Közbenső tárolós RS flip-flop
A közbenső tárolós ms (master-slave) flip-flop legegyszerűbb elvi változata az a. ábra szerinti két kapuzott RS flip-flop-ból áll.

Amíg a C billentő jel szintje 0, addig a külső (RS) bemenetek szintjétől függetlenül az első flip-flop (master) R1 és S1 bemenetein is 0 szint van. A két flip-flop-ot elválasztó kapukra jutó C=1 szintű jel hatására a master állapota átíródik a második (slave) flip-flop–ba.

Amikor a C jel logikai 1 szintű, akkor a bemeneti vezérlés határozza meg az első flip-flop állapotát, és letiltódik a két tároló közötti csatolás. A második flip-flop változatlanul tárolja az előző információt, és ezért a kimenet logikai értéke is változatlan. Az új információ a kimeneten csak C=0 szintnél jelenik meg, amikor már a bemeneti vezérlés az első tárolóra hatástalan.

Az elemzett megoldás csak elvileg ad helyes működést. Ha az ellenütemű vezérlést biztosító inverter késleltetése nagyobb, mint a flip-flop billenési ideje, akkor a master még a slave vezérlésének tiltása előtt felveheti az új állapotot. Ez hibás működést eredményez. A tényleges áramköri megoldásoknál ezért a két flip-flop közötti csatolás letiltása hamarabb kell bekövetkezzen, mint a bemeneti kapuzás engedélyezése. Ezt a kétkomparálási szintű kapuzás biztosítja.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.