logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
menüMENÜ   

Élvezérlés kialakítása diszkrét elemekkelAz eddigiekben elemzett flip-flop-ok közös jellemzője a statikus billentés. A tárolók másik nagy csoportját alkotják a dinamikus billentésű (élvezérelt) áramköri megoldások. A továbbiakban külön elemezzük a dinamikus billentés diszkrét ill. integrált áramköri megoldásait.

Az élvezérlés diszkrét elemekkel, un trigger-áramkörrel alakítható ki. A trigger áramkör kimenetén csak akkor jelenik meg jel, ha bemenetén logikai szintváltás van. A trigger áramkör vagy más néven dinamikus csatolókapu egyik legegyszerűbb változata az ábra szerinti.

Az a. ábrán a kapcsolási vázlat, míg a b. ábrán a jellegzetes feszültségalakokat szemlélteti. Ha a kapu bemenetére kapcsolt Ube feszültség négyszöghullám, akkor a belső ponton csak a bemeneti szintváltáskor mérhető feszültségugrás, mégpedig a szintváltás irányának megfelelő polaritású. A diódán csak a pozitív feszültség-változás hajt át áramot, ezért a kimeneti ponton a felfutó élekkor lesz jel. A diódát fordítva kötve, a negatív éleknél lesz a kimeneten jelváltás.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.