logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
menüMENÜ   

Integrált áramköri kapuk csoportosítása


Integráltságuk alapján:

A napjainkban használt integrált áramkörök bonyolultságuk és alkatrészeik száma szerint a következő csoportokra oszthatók:

SSI (Small-Scale-Integration): alacsony fokú integrált áramkörök; egyszerűbb alapáramköröket tartalmaznak. Az egy tokban levő alkatrészek száma: 50...100.

MSI (Medium-SI): közepes integráltságú áramkörök; bonyolultabb funkciókat elvégző egységeket tartalmaznak. Az egy tokban lévő alkatrészek száma: 500...1000.

LSI (Large-SI): magas integráltságú áramkörök; tokonként egy-egy komplett rendszert alkotnak. Az alkatrészek száma: 1000...10 000.

ELSI (Extra-LSI): az előbbinél több alkatrészt tartalmaznak, és bonyolultabb rendszereket valósítanak meg.

Az aktív logikai kapuk legkorszerűbb változatai a digitális integrált áramkörök választékaiban szerepelnek. Az egyetlen kristályban - integrálási technológiával - előállított áramkörök az IC-k (Integrated Circuit). A diszkrét elemes digitális áramkörökkel szemben sok előnnyel rendelkeznek. Jelentős a miniatűr méret, a sokkal nagyobb működési sebesség, kis disszipációs teljesítmény, valamint a nagy sorozatban való gazdaságos előállítás, tehát az alacsony ár.

A különböző integrált áramköri családok alapelemei a NEM-ÉS (NAND) vagy NEM-VAGY (NOR) kapuk. Ezek mellett megtalálhatók a három műveletes alaplapúk (ÉS-VAGY-NEM), a tárolóelemek (flip-flop-ok), valamint a bonyolultabb logikai feladatokra használható funkcionális áramkörök (dekódolók, multiplexerek, számlálók, regiszterek stb.).


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.