logó DIGITÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK
Programozott tananyag a számítástechnika tanításához és tanulásához.
menüMENÜ   

Bevezetés 1A továbbiakban megismerkedünk a legfontosabb halmazelméleti alapfogalmakkal.

A hétköznapi életben ritkán esik szó a halmazokról, szinte sohasem használjuk tudatosan a halmaz fogalmát. Pedig változatos példákat lehet felsorolni a mindennapi életben előforduló halmazokra. (pl. az adott képzésben résztvevő hallgatók, vagy a budapesti futballrajongók csoportja…)

A halmaz fogalmát elsősorban a matematika használja. Georg Cantor (1845-1918) német matematikus volt az első, aki felismerte a halmaz fogalomnak jelentőségét. Az általa megalapozott halmazelmélet nélkül a modern matematika ma már elképzelhetetlen lenne.

A halmaz fogalmának, a halmazokon értelmezett műveletek megismerése nélkülözhetetlen a logikai algebra megértéséhez, amely tananyagunk következő nagy fejezete lesz.

A tananyag az ismeretelsajátításon túl lehetővé teszi az ismeretellenőrözést is. Az ismeretközlő oldalakat rendre feladatok követik.

Esetenként a feladatok is tartalmaznak új ismereteket, hozzájárulhatnak a tananyag megértéséhez, ezért fontos ezek megoldása.

Egy–egy rész végleges megismeréséhez segítséget nyújt az ellenőrző kérdések megválaszolása.


A tanulási program részletezésében kiemeljük azokat az alapfogalmakat, jelöléseket, amelyek ismerete feltétlen szükséges a anyag megértéséhez.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.